Blog, Fără categorie

Asociația Grânarii este alături de fermierii români!

ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ

Domnului Președinte Klaus IOHANNIS

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Prim-Ministru Nicolae CIUCĂ

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Domnului Președinte al Camerei Deputaților Marcel CIOLACU

Doamnei Vicepreședinte cu atribuții de Președinte al Senatului Alina GORGHIU

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE

Domnului Ministru Petre DAEA

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Stimate domnule Președinte,

Stimate domnule Prim-ministru,

Stimate domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Stimată doamnă Vicepreședinte cu atribuții de Președinte al Senatului,

Stimate domnule Ministru,

Asociația Grânarii Iași vă resupune atenției urgența adoptării unor măsuri compensatorii pentru fermierii afectați de seceta severă și nevoia reabilitării sistemului național de irigații prin lucrări ample care să fie cuprinse într-un proiect de țară pentru agricultură.

În cursul acestei săptămâni, asociația noastră a efectuat vizite tematice la fermierii ale căror culturi au fost compromise de seceta pedologică, un fenomen resimțit în principal în regiunea Moldovei [1], conform celor mai recente analize și declarații ale directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), doamna Elena Mateescu.

Constatările din teren și situația centralizată de către reprezentanții noștri indică un grad de afectare semnificativ care ar impune fără întârziere declararea stării de calamitate cauzate de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică în zonele respective. Cerem imperios această măsură, având în vedere că dintr-o suprafață analizată de aproximativ 13.000 de hectare, 76% este compromisă total. Cifrele raportate de peste 25% din fermierii pe care îi reprezentăm arată situația dramatică prin care aceștia trec, având în vedere procentele culturilor afectate. Astfel,  la porumb, procentajul este de 94%, la grâu – 63%, la floarea-soarelui – 75%, la rapiță – 61%, la soia – 79%, la orz – 62%, la sfeclă de zahăr – 60%, la mazăre furajeră – 70%, iar la lucernă – 53%.  Toate aceste culturi nu beneficiază de irigații!

Situația din 2022 este efectul unei tendințe care se manifestă de zeci de ani în regiunea noastră, aspect pentru care am solicitat în mod repetat ca zone semnificative din Moldova să fie cuprinse în Planul Național Strategic la capitolul dedicat zonelor cu constrângeri naturale, pentru a evita adâncirea unor disparități evidente față de alte regiuni care sunt ocolite de fenomentul secetei pedologice severe sau care beneficiază deja de irigații care limitează efectele nocive.

Reiterăm nevoia unor decizii concrete și urgente care să includă despăgubiri pentru fermierii afectați de acest fenomen, utilizând fonduri de la bugetul de stat care pot fi completate/decontate prin mecanismele europene de solidaritate și de sprijin în situații de calamitate.  Vă rugăm să identificați resursele financiare necesare până la rectificarea bugetară!

În egală măsură, considerăm că instrumentele pentru reabilitarea sistemelor de irigații din țară nu trebuie să se rezume doar la măsuri de modernizare a instalațiilor vechi, ci ar trebui să fie cuprinse într-o foaie de parcurs a unui proiect de țară, cu intervenții planificate și coordonate cu celeritate, delimitate în urma unui demers de cadastrare a apelor și terenurilor, pentru a depăși situații care trenează de mai bine de 30 de ani.

Dată fiind situația geopolitică actuală și pericolele stringente la adresa securității alimentare, portofoliul Agriculturii trebuie să fie ridicat la un nivel strategic care să permită intervenții inclusiv prin prezența ministrului de resort în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Este binecunoscută starea sectorului agricol românesc care traversează o perioadă extrem de dificilă, iar situația din regiunea noastră este accentuată de creșterile accelerate ale prețurilor la inputuri și energie electrică, de soluțiile limitate de depozitare și de transport, precum și de problemele specifice proximității față de războiul din Ucraina. În urma vizitei efectuate în România [2] și a discuțiilor purtate cu reprezentanții asociației noastre, toate aceste aspecte l-au determinat pe președintele Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, domnul Norbert Lins [3], să afirme că supraviețuirea fermierilor noștri este pusă sub semnul întrebării.

Ne arătăm disponibilitatea și vă rugăm să acceptați ca reprezentanții asociației noastre să participe la ședințele comitetului interministerial care se ocupă de gestionarea problemelor specifice secetei pedologice.

În absența unei abordări constructive și obiective din partea autorităților române, efectele pot fi dramatice, mergând până la falimentul fermierilor din regiunea Moldovei. Atașăm prezentei scrisori analiza realizată de către asociația noastră, precum și fotografii surprinse pe teren.

Salvați fermierul român de la faliment!

Cu deosebită considerație,

Președinte Grânarii – Dă-te pe Brazdă Iași

Emil Teofil Bălteanu

[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/elena-mateescu-anm-acest-an-agricol-este-unul-dintre-cei-mai-secetosi-din-istorie-moldova-este-cea-mai-afectata-2018951

[2] https://www.bzi.ro/conducerea-comisiei-pentru-agricultura-din-parlamentul-european-in-dialog-cu-asociatia-granarii-iasi-la-vizita-de-lucru-din-porturile-constanta-si-galati-4495608

[3] https://www.agroinfo.ro/politic/presedinte-comisia-agri-parlament-european-fermierii-romani-vad-cum-propriile-existente-le-sunt-amenintate