Aplicațiile și digitalizarea au revoluționat constant viața de zi cu zi în toate aspectele sale. Dar pot oare acestea să reprezinte o soluție pentru salvarea agriculturii românești?
Țara noastră s-a confruntat de-a lungul timpului cu un dezechilibru în practicile agricole: pe de-o parte avem o exploatare intensivă a solului, iar pe de altă parte, mult teren lăsat pradă miriștilor din cauza lipsei forței de muncă. De altfel, agricultura românească este una foarte dinamică. Datorită reliefului foarte variat, solul diferă mult de la o regiune la alta și chiar de la un județ la altul, lucru valabil și în cazul climei. Acești factori influențează în mod direct culturile atât cantitativ, cât și calitativ.
Pe lângă asta, o problemă existentă la nivel global și care ne privește și pe noi în mod direct este deteriorarea continuă a calității aerului și a solului. În tot acest context general, deși țara noastră este situată pe locul 6 în UE la nivelul suprafețelor agricole utilizate și este un important exportator net de grâu și porumb la nivel mondial, productivitatea este una mai scăzută în comparație cu alte state ale UE care dispun de suprafețe mai mici de teren cultivabil. Care este secretul lor? Utilizarea inteligentă a resurselor și sisteme moderne de practicare a agriculturii de precizie.
Agricultura de precizie
Agricultura de precizie se realizează pe baza unor soluții și tehnologii digitale care permit furnizarea pentru fiecare plantă a cantității exacte de substanțe (apă, nutrienți, pesticide), la momentul optim.
Acest aspect are un impact major pentru reducerea risipei, optimizării costurilor, dar și pentru protejarea mediului înconjurător, prin protejarea solului. În lipsa soluțiilor digitale și a tehnologiilor pentru agricultura de precizie, mare parte din cantitatea de azot utilizată, care este cel mai comun îngrășământ, se irosește, ca urmare a aplicării de fertilizări uniforme pe toată suprafața culturii. Acest lucru are ca rezultat supra-fertilizarea solurilor, care afectează negativ calitatea acestuia, cu impact semnificativ asupra mediului și calității culturilor.
Aplicațiile și digitalizarea au revoluționat constant viața de zi cu zi în toate aspectele sale. Dar pot oare acestea să reprezinte o soluție pentru salvarea agriculturii românești?
Ce presupune tehnologizarea modernă a agriculturii
Tehnologizarea modernă a agriculturii se poate realiza prin implementarea unor sisteme digitale direct în ferme, indiferent de dimensiunea și capacitatea de producție. Aceste sisteme au rolul de a monitoriza eficient activitățile din sol și din aer prin colectarea continuă, centralizarea și interpretarea informațiilor recepționate despre toți parametrii care pot influența calitatea culturilor:
– Temperatura și umiditatea relativă din aer și din sol;
– Cantitățile de macronutrienți existenți în sol
– Presiunea atmosferică, viteza și direcția vântului, concentrația de CO2 din aer și de la sol;
– Prezența elementelor nocive în aer, sol sau care vin odată cu ploaia
– Intensitatea luminii (UV, IR și vizibil);
– Viteza și direcția vântului
Avantajele digitalizării în agricultură
- Acest tip de sisteme pot prezice condițiile optime pentru însămânțare, recoltare și prevenirea bolilor. Astfel, tehnologiile digitale promit să revoluționeze agricultura, ajutând fermierii să lucreze mai mult precis, eficient și durabil;
- Practicile digitale ar putea ajuta și la creșterea performanțelor mediului;
- Pot atrage tot mai mulți tineri în acest domeniu tot mai depopulat de forță de muncă;
- Tehnologiile digitale au potențialul de a oferi consumatorilor o mai mare transparență privind modul în care au fost produse și procesate alimentele; Putem vorbi în acest caz și de posibilitatea apartenenței într-un lanț de producție integrat;
- Dincolo de agricultură, tehnologiile digitale pot fi soluția viitorului pentru a face comunitățile rurale mai atractive, reducând problemele legate de depărtarea acestora de orașul și de accesul la servicii;
Exemple de soluții digitale disponibile pe piața din România
- SysAgria
Soluțiile digitale promovate de SysAgria oferă informații complete în timp real despre mediu și despre condițiile de dezvoltare în diferite stadii fenologice ale culturilor. Pe baza acestor informații se pot efectua:
– un tratament proactiv,
– o fertilizarea planificată,
– însămânțarea și recoltarea în momentele optime.
Aceste informații sunt vitale pentru dezvoltarea oricăror culturi agricole, pomi fructiferi, viță de vie, etc.
Sistemele SysAgria includ senzori de ultimă generație integraţi într-un sistem tip cutie montată la sol, rezistentă la intemperii şi la condiţii atmosferice extreme. Transmisia datelor se face în timp real, din orice locație, prin diverse tipuri de transmisie fără fir (Wi-Fi, LoRa, GPRS), iar vizualizarea informațiilor se poate face inclusiv de pe mobil. Așadar, ai acces în orice moment la informații legate de umiditatea din sol, de exemplu, prin intermediul unui dispozitiv pe care îl porți oricum în buzunar.
Foarte util este și faptul că soft-ul acestui tip de dispozitiv se calibrează pentru fiecare tip de cultură. În plus, este setat să transmită alarme beneficiarului atunci când valorile anumitor parametrii scad sau cresc peste valorile optime pentru tipul de cultură monitorizat.
- Platforma AGRIVI, sub licența companiei BASF
AGRIVI este o platformă digitală dedicată managementului în agricultură și include soluții complete pentru gestionarea tuturor proceselor din ferme. Aceste soluții sunt aplicabile atât pentru fermele mici, cât și pentru cele mari sau chiar pentru FMCG.
Aceste instrumente de agricultură digitală au fost concepute pentru a ajuta fermierul să gestioneze riscurile și să maximizeze profitabilitatea.
Cum îi ajută pe fermieri mai concret?
- Printr-o planificare simplă și inteligentă a culturilor cu ajutorul unui istoric al rotației culturilor. Astfel, de poate face alegerea celor mai bune culturi pentru fiecare teren în parte și în funcție de fiecare sezon.
- Monitorizează progresul recoltelor, emite rapoarte meteo, reduce riscurile de apariție a dăunătorilor și a bolilor în cultură.
- Analizează performanța terenurilor agricole, a lucrătorilor, a practicilor agronomice cu ajutorul statisticilor avizate. Astfel, îi ajută pe fermieri să obțină indicatorii cheie de performanță pentru finanțare și să optimizeze costurilor și randamentele.
- Produsele obținute astfel pot fi urmărite de la producție până la consum. Astfel, se pot obține prețuri mai bune și un profit mai mare.
- Vantage
Compania Vantage este printre primele care au adus conceptul de agricultură de precizie în fermele românilor. Aceasta oferă atât pachete complete de servicii și produse destinate practicării agriculturii de precizie, cât și suport tehnic și consultanță:
– Echipamente pentru agricultura de precizie;
– Software pentru managementul fermei;
– Servicii agronomice integrate;
Soluțiile Vantage care ajută fermierii să-și mărească eficiența și să reducă costurile pentru toate tipurile de producție sau de lucrări agricole:
- analiza solului;
- monitorizarea stării culturii;
- ghidarea utilajelor;
- gestionarea administrării de nutrienți;
- armonizarea sistemelor de irigații;
- analiza informațiilor meteo;
- monitorizarea utilajelor și consumului de combustibil;
Isagri, o companie internațională, este prezentă în România printr-un parteneriat cu asociația GEER (Grup de Expertiză în Economia Rurală). În portofoliul acestei companii intră o gamă largă de produse informatice pentru agricultură și viticultură destinate managementului și gestiunii lucrărilor agricole. Rezultatul final este optimizarea activităților din exploatațiile agricole.
Produse oferite:
- O stație meteo profesională, destinată agriculturii, prin care fermierul are acces la condițiile meteo de pe fiecare parcelă din suprafața ta. Datele sunt accesibile printr-o aplicație mobilă.
- O aplicație financiară care permite monitorizarea și gestionarea costurile
- Un program online pentru arendă, unde pot fi înregistrate atât contractele de arendă, cât și terenurile proprii, în timp ce documentele fiscale sunt emise rapid și corect.
- Pentru siguranța subvenției și delimitarea terenurilor, o fermă are nevoie de un gps agricol cu precizie maximă, care măsoară în sistemul de coordonate România Stereo 70 și care asigură compatibilitatea cu APIA.
- Un sistem de măsurare ușor de utilizat și cu precizie maximă
Pe lângă produsele informatice oferite, Isagri mai oferă servicii de suport tehnic online sau direct în teren, sau seminarii educative sub formă de webinarii și tutoriale eficiente prin care fermierul este învățat cum să folosească eficient produsul.
Impedimente în adoptarea de soluții digitale pentru fermele din România
O întrebare justificată care se ivește în acest context este: au toți fermierii acces la informațiile, consilierea și formările de care au nevoie pentru a face tranziția spre practici agricole mai durabile?
Un ajutor în acest sens ar putea veni din partea proiectului AKIS – Sistemul de cunoștințe și inovare în agricultură. Unul din principalele obiective incluse în AKIS este chiar sprijinirea tranziției digitale în agricultură și chiar creșterea potențială a inovației interactive.
AKIS e un concept tradus, de fapt, prin organizarea și interacțiunea tuturor persoanelor, organizațiilor și instituțiilor care creează, transferă și folosesc cunoștințe și inovare pentru agricultură și alte activități asociate. Acesta include fermieri, organizațiile fermierilor și rețelele acestora, consilieri, furnizori / cumpărători și alte servicii tehnice, furnizori de educație și formare agricolă, cercetători, ONG-uri, media etc.
Deși se aplică cel mai adesea la nivel național, poate fi aplicat la fel de bine și la nivel sub-național (regional), atât la nivelul fermierilor individuali, cât și al exploatațiilor comerciale sau al familiilor de fermieri. Se mizează pe dezvoltarea unor servicii solide de consiliere agricolă, dezvoltarea unor cunoștințe/aptitudini mai bune și sprijinirea adoptării de instrumente digitale de către fermieri.
Un alt impediment este cel legat de posibilitățile reduse de autofinanțare a acestor sisteme digitale sau de accesare a unor împrumuturi.
Investiții și forme posibile de finanțare
- Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală
Pentru Pilonul II PAC, pe segmentul bugetar 2021-2027 sunt prevăzute fonduri pentru măsuri de modernizare şi diversificare a exploataţiilor agricole. Asta presupune Se acordă sprijin financiar pentru investiţiile în exploataţiile agricole (spre exemplu, echipamente agricole) care au ca scop eficientizarea producţiei, diversificarea acesteia, îmbunătăţirea calităţii produselor, inclusiv prin standarde de igienă şi sănătate, protejarea mediului, sau îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale animalelor. Ajutorul financiar (comunitar şi naţional, cumulate) se acordă în limita a 40% din valoarea investiţiei, excepţie făcând zonele defavorizate (50%) şi fermierii tineri (între 45-55%). Sprijinul se acordă numai pentru fermele care îndeplinesc standarde minime de mediu, igienă, şi de bunăstare a animalelor.
Se acordă de asemenea sprijin financiar pentru investiţii în ameliorarea procesului de prelucrare şi comercializare a produselor agricole, în scopul creşterii competitivităţii şi valorii adăugate a producţiei agricole. Contribuţia Comunităţii este de maximum 50% din valoarea proiectului.
- Programe de finanțare AFIR
Măsurile ce pot fi incluse în finanțări privind digitalizarea fermei și accesate prin programele AFIR sunt:
6.1. – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
Conform informațiilor furnizate pe site-ul portal.afir.info, sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro, iar această măsură se adresează:
- tinerilor fermieri care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
- persoanelor juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective
6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
Conform informațiilor furnizate pe site-ul portal.afir.info, sprijinul nerambursabil este de maximum 15.000 Euro, iar această măsură se adresează fermierilor care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică
- O altă măsură de care pot dispune tinerii fermieri este 4.2. – Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole.
- Finanțări private, bancare sau nebancare
- Vodafone România și-a extins portofoliul de soluții de digitalizare pentru afaceri cu o suită de soluții dedicate fermierilor.
Acestea integrează tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT). Soluțiile sunt bazate pe senzori care asigură colectarea și gestionarea datelor esențiale pentru culturi, automatizarea operațiunilor, monitorizarea diverșilor parametri, realizarea de analize și predicții care permit creșterea eficienței și productivității în agricultură.
Compania preia în întregime costurile echipamentelor de la producătorii acestora, eșalonând plata printr-un contract direct cu beneficiarul.
Este de la sine înțeles că fără digitalizare și agricultură de precizie, agricultura românească nu va putea să facă pasul spre o agricultură performantă prietenoasă cu mediul înconjurător de la nivelul Uniunii Europene. Finanțarea din PNS ar fi cam printre singurele opțiuni pentru fermierii din România, având în vedere că plătesc deja cele mai scumpe linii de credit din Uniunea Europeană și la unele din cele mai scumpe inputuri pentru agricultură din spațiul european.
Surse
-
Materiale interne furnizate de compania SysAgria
-
Adresa către MADR întocmită de colaboratorul Asociației
-
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/farming/documents/factsheet-agri-digital-transformation_en.pdf
-
https://highclere-consulting.com/importanta-akis-pentru-agricultura-durabila-in-bazinul-hidrografic-al-dunarii/
-
https://www.vodafone.ro/despre-noi/media/media/comunicate-de-presa-2021/vodafone-romania-lanseaza-o-suita-de-solutii-digitale-pentru-agricultura/index.htm
-
https://www.agrivi.com
-
https://vantage-ro.com/
-
https://www.isagri.ro/?hsLang=ro-ro