Media

Patronatul Grânarii Iași: Este absolut necesar ca statul să achiziționeze de pe piața liberă cantități de cereale pentru rezervele de stat

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dat asigurări că România deține suficiente rezerve de grâne și alimente pentru a rezista crizei provocate de invazia Rusiei în Ucraina. El a precizat că nu are în vedere o limitare a exporturilor de grâu în acest moment.

Declarația ministrului vine în contextul în care mai multe țări au anunțat că vor limita exporturile din cauza crizei din Ucraina – printre acestea, Ungaria, Bulgaria și Serbia.

În aceeași ordine de idei, patronatul Grânarii din Iași consideră că statul român ar trebui să achiziționeze de pe piața liberă cantitățile necesare pentru rezervele naționale, după cum a precizat președintele asociației, Emil Bălteanu. El a insistat pentru o evaluare temeinică a necesarului propriu de cereale până la noua recoltă, pentru ca țara noastră să nu fie pusă în situația de a exporta excesiv, iar ulterior de a importa la prețuri mult prea mari:

Întâi de toate, statul român ar trebui să facă evaluarea necesarului propriu pentru cereale până la noua recoltă, să creeze, pe lângă necesarul pentru populației, și o rezervă pentru eventuale cereri suplimentare, iar cantitățile rămase, sigur, să facă parte din ceea ce se poate exporta. Dar este absolut necesar ca statul ca statul să achiziționeze de pe piața liberă cantitățile necesare pentru rezervele de stat, pe a le completa” a declarat Emil Bălteanu, președintele Asociației Grânarii Iași.

sursa: Lucian Bălănuță, radioiasi.ro