Blog

Salvați fermierul român de la faliment!

În perioada 20.07 – 10.08.2022 echipa executivă a Asociației Grânarii Iași a desemnat echipa formată din Lucian ȚIRICĂ (Director Executiv) și Dragoș MOISUC (Specialist Marketing) pentru a efectua o vizită de lucru prin fermele din cadrul Asociației în scopul realizării unui documentar cu privire la situația zonelor calamitate de seceta pedologică cu care se confruntă majoritatea fermierilor din zona de est a țării.

Pe parcursul deplasărilor am vizitat peste 20 de ferme din 3 județe (Iași, Bacău și Vaslui).

În următoarele două săptămâni vom vizita și restul județelor în care fermierii noștri lucrează terenuri agricole.

Pe parcursul deplasărilor am ascultat problemele, greutățile și doleanțele fermierilor noștri, așa că vrem să le transmitem mai departe.

Investiții de 4000 – 6000 lei pentru însămânțarea fiecărui hectar. Producție? În multe zone, producția va fi nulă pe multe suprafețe. Pierderi uriașe care vor provoca multe neajunsuri pentru fermieri.

Asociația noastră vine în ajutorul fermierilor prin licitațiile de inputuri pe care le organizează periodic. Prin aceste licitații reușim să obținem prețuri avantajoase pentru membrii Asociației. În decursul ultimelor săptămâni am centralizat datele cu privire la situația zonelor calamitate din județele în care avem fermieri.

În cursul ultimei vizite un fermier ne-a relatat în timpul unei constatări făcute de autorități i-au spus că oricum va recolta 500 de kg de cereale și nu au de ce să-i ofere despăgubiri, chiar dacă această producție nu reprezintă decât 15% din totalul investiției. Un alt fermier ne-a relatat că are nevoie de asigurări de viață pentru că își desfășoară activitatea în zone accidentate.

Reiterăm nevoia unor decizii concrete și urgente care să includă despăgubiri pentru fermierii afectați de acest fenomen, utilizând fonduri de la bugetul de stat care pot fi completate/decontate prin mecanismele europene de solidaritate și de sprijin în situații de calamitate. În egală măsură, considerăm că instrumentele pentru reabilitarea sistemelor de irigații din țară nu trebuie să se rezume doar la măsuri de modernizare a instalațiilor vechi, ci ar trebui să fie cuprinse într-o foaie de parcurs a unui proiect de țară.

Salvați fermierul român de la faliment!