În fiecare an, ASOCIAȚIA GRÂNARII organizează evenimente în câmp, cu scopul prezentării fermierilor din zona Moldovei și nu numai, a celor mai actuale realități din agricultură.
„Sfatul Grânarilor – Agriventura” este un eveniment de mare amploare prin care ne propunem să reunim sub o singură cupolă evenimentele similare organizate în anul 2021:
1. ZIUA GRÂULUI MOLDOVA 2021 – 29 iunie 2021 – organizatori APPR și ASOCIAȚIA GRÂNARII;
Evenimentul a avut loc pe Platforma experimentală de la Podu Iloaiei în cadrul fermei PANIFCOM și au participat opt companii producătoare de semințe care au testat potențialul soiurilor de grâu în cadrul Platformei precum și alți parteneri din domeniu: furnizori de inputuri, utilaje agricole, asigurări și credite agricole.
2. „SFATUL GRÂNARILOR – SĂRBĂTOAREA FLORII ÎNSORITE” – 14.09.2021 – organizator:
ASOCIAȚIA „GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ”
Evenimentul a avut loc pe Platforma experimentală de la Podu Iloaiei în cadrul fermei PANIFCOM și au participat 10 companii producătoare de semințe, partener principal soluții fertilizare, companii producătoare de utilaje agricole, precum și alți parteneri din domeniu.
3. ZIUA PORUMBULUI MOLDOVA 2021 – 07.10.2021 – organizatori: APPR și ACCPT;
Evenimentul a avut loc la Podu Iloaiei în cadrul fermei PANIFCOM, fiind organizat în format online din cauza restricțiilor sanitare. La eveniment au participat 9 companii producătoare de semințe care au testat potențialul unui număr de 54 de hibrizi, partener soluții fertilizare, companii de efectuare control al culturilor și efectelor lucrărilor agricole, producători de utilaje agricole.
Conceptul evenimentului Agriventura
Începând din acest an, dorim să optimizăm conceptul acestor evenimente, reunindu-le sub forma celei mai importante manifestări din Regiunea de Nord-Est din domeniul agriculturii. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, organizat exclusiv de ASOCIAȚIA „GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” și denumit „SFATUL GRÂNARILOR – AGRIVENTURA”;
În cadrul evenimentului ne propunem să organizăm demonstrații de tehnică agricolă, standuri expoziționale de prezentare a peste 100 de companii și branduri naționale și internaționale de utilaje agricole, companii producătoare de semințe, standuri și echipamente zootehnice, inputuri, furnizori de soluții complete pentru ferme, prestatori de servicii pentru agricultură.
De asemenea, ne propunem să avem sprijinul tehnic al specialiștilor pe tipuri de culturi (APPR, S.C.D.A, Universități, ASAS).
Desfășurare
Perioada de desfășurare a evenimentului va fi în ultima decadă a lunii iunie.
Prima zi a evenimentului este dedicată prezentării Platformelor experimentale pentru culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui.
A doua zi a evenimentului este dedicată demonstrațiilor agricole în câmp, companiilor de utilaje agricole, furnizorilor de inputuri, servicii și produse pentru agricultură precum și desfășurării CONFERINȚEI ANUALE „GRÂNARII” la care vor participa oficialități ale statului abilitate în domeniul agriculturii, europarlamentari, reprezentanți ai mediului universitar, academic, cercetare, valorificare producție agricolă, fermieri din toate zonele țării și din alte state europene, reprezentanți ai structurilor asociative.
2. Principalele Obiective ale platformelor experimentale
– Cunoașterea potențialului hibrizilor și a soiurilor testate în cadrul Platformelor Experimentale și evidențierea
celor care au avut cele mai bune rezultate pentru zona județului Iași;
– Experimentarea unor noi variante de fertilizare și tehnologii aplicate culturilor;
– Promovarea celor mai eficiente tehnologii de pregătire a patului germinativ și de întreținere a culturilor precum: tratamente, lucrări de întreținere a culturii s.a.;
– Obținerea unor informații cat mai concludente si specifice – observații științifice, referitoare la culturile de grâu, floarea-soarelui, porumbului din zona Moldovei;
– Urmărirea interacțiunii dintre factorii climatici ( temperatura și precipitații) și condițiile de vegetație ale plantelor;
– Stabilirea optimului tehnologic și a celui economic pentru culturile testate;
– Rezistența la boli și dăunători a hibrizilor de porumb și floarea soarelui și a soiurilor de grâu;
– Dezvoltarea unor relații de sprijin reciproc cu producătorii de semințe, îngrășăminte.
– Analiza stadiului, obiectivelor și evoluției implementării în zona noastră și în țară a directivelor strategiei FARM TO FORK – limite, limitări, măsuri de întreprins.